Oplossingsgerichte intervisie, wat is het?

 

Oplossingsgerichte intervisie is behoorlijk anders dan 'gewone' intervisie.

 

Bij gewone intervisie draait het er meestal om dat collega's je adviezen geven of analyseren wat er speelt of ideeën opperen om je probleem op te lossen. Dat lijkt logisch. Want als je een casus inbrengt weet je immers niet wat je moet doen.

 

Tsja... en je kunt daar ook een andere kijk op hebben.

 

Een alternatief is dat jouw intervisiegroep je helpt om - zoveel als mogelijk - zèlf verder te komen.

 

Een groot voordeel van Oplossingsgerichte intervisie ten opzichte van 'normale' intervisie, is dat je geen hoog-laag verschil krijgt ('jij weet het niet en wij zullen je nu vertellen wat je hieraan kan doen'). Als je niet uitkijkt voel je je daarna mogelijk nog kleiner en kwetsbaarder dan toen je de intervisie inging!  Hoe zorgvuldig je collega's het ook aanpakken...

 

Bij onze Oplossingsgerichte intervisie krijg je in plaats daarvan als casusinbrenger de kans je eigen professionaliteit te versterken ('Ik weet wèl wat ik moet doen, ik zat gewoon even vast!' of 'Ik doe eigenlijk al heel veel goed. Daar kan ik op verder bouwen!').

Je intervisiegenoten helpen je namelijk om zoveel als mogelijk zelf je eigen oplossingen te vinden.

 

Hoe werkt Oplossingsgerichte intervisie dan?

 

Bij de bespreking van een casus gaat de groep Oplossingsgerichte vragen stellen. Deze vragen helpen de casusinbrenger om uit het gebaande denkpad te gaan ( een pad zoals 'dit lukt niet, want... '). In plaats daarvan wordt de inbrenger met slimme vragen uitgenodigd zijn doel te verhelderen en eigen ervaring, kennis en kunde in te zetten.

 

En meestal heeft de inbrenger dan gewoon keihard de oplossing zèlf in huis. Loop je daarmee als inbrenger na de intervisie de deur uit, dan gelóóf je ook echt in die oplossing en zal je niet aarzelen ermee aan de slag te gaan. Daarom heeft dit direct positieve effecten voor je effectiviteit op het werk!

 

Bovendien ervaren professionals dit intervisieproces als zeer steunend naar elkaar toe. En als het werk al ingewikkeld genoeg is, is dat van grote waarde!

 

Jouw intervisiegroep Oplossingsgericht laten begeleiden?

Lees hier over de Oplossingsgerichte intervisiebegeleiding door Solvitas.

Solvitas | contact@solvitas.nl | 06-52035046 | KvK: 66236614

Webdesign: Marc Verburg | Fotografie: Bianca de Wit