< terug Tip

Hoe werkt Oplossingsgericht luisteren?

Luisteren met ‘Oplossingsgerichte oren’

Kun jij ook een moment terughalen dat het belangrijk voor je was dat er ècht naar je geluisterd werd? En dat dat toen juist wèl of juist niet gebeurde? Op dat soort momenten voelen we ons echt aangesloten óf juist heel alleen. Gehoord worden of niet gehoord worden, het heeft een enorme impact.

Het is dan ook niet gek dat de oplossingsgerichte aanpak duidelijke aanwijzingen geeft over het luisteren. Niet alleen voor de techniek van het luisteren, maar ook hoe we inhoudelijk luisteren.

Over de techniek bijvoorbeeld:

  • Praat de ander, wees dan stil.
  • Wees volledig met je aandacht bij wat de ander zegt. Besteed geen aandacht aan je eigen ‘ruis’ of gedachten. Dit is het ‘leeg luisteren’ en de grondhouding van het ‘niet-weten’.
  • Ga niet alvast nadenken over de volgende vraag. Luister eerst, neem je tijd en dan komt de vraag vanzelf. If you want to go fast, go slow. Ga langzaam, laat stiltes vallen.

Over het inhoudelijk luisteren helpt het oplossingsgericht luisteren met 3 oren:

1. Je rechteroor luistert naar wat je gesprekspartner wil. Dit oor filtert uit wat er gezegd wordt over wat nuttig is in het gesprek en over de gewenste situatie.
Bijvoorbeeld: ‘Dus dit en dit en dit gaat allemaal niet goed en wat ik wil is rust, maar doordat dit en dit en dit ….’.
Dit oor filtert uit : ‘rust’. Daar kan op doorgevraagd worden.

2. Je linkeroor luistert naar wat je gesprekspartner zegt over wat al werkt.
Bijvoorbeeld: de soms terloopse zin tussendoor ‘af en toe lukt het wel om …  maar dit lukt niet en dat lukt niet en….’.
Dit oor onthoudt wat er is gezegd vóór de ‘maar’. Dit is het goudkorreltje dat je ziet blinken en opraapt om later te kunnen onderzoeken. Hoe is dat gelukt? Wat deed je toen anders? Is dit bruikbaar voor hoe je nu verder wil?

3. Nu missen we nog het 3e oor zou je zeggen, en je hebt er maar 2, toch?!   ; )  Klopt, maar dit is het oor – sorry voor de wat softe tekst – dat huist bij je hart. Het zorgt ervoor dat je luistert van mens tot mens, en dat je luistert met een oor van erkenning en complimenten. Wat maakt jouw gesprekspartner mee ‘als mens’? Wat heb je daarover gehoord met je 3e oor?

Dit oor zorgt ervoor dat je niet direct los gaat op de inhoud, maar dat je eerst zorgt dat je aansluit op wat je gesprekspartner meemaakt. Dit oor zorgt ervoor dat we even samenvatten en zeggen ‘ik kan me goed voorstellen dat je teleurgesteld bent…’ of ‘Dat is heel zwaar… hoe hou je het vol?’ of ‘Hoe jij er nu zo over vertelt laat zien hoe enorm betrokken jij bent bij de mensen om je heen’.

Dus laat maar komen die stiltes, en zet je drie oren aan op volle kracht 😉

Succes en fijne dag!

Leuk als je deze tip deelt.
Zo help je een ander met informatie en zijn wij beter te vinden. Bedankt!

Meld je nu gratis aan

voor Solvitas Tips

Ontvang 1 x per maand de Solvitas Tips, met praktische tips over Oplossingsgericht Werken

(Zo’n 2000 mensen gingen je voor)

Maak kennis met onze Trainingen en workshops
Ik zoek een training voor... Mijn team Mijzelf